Alle beetjes energiebesparing helpen! (geplaatst 2022-03-31)
Vorige week kwam ik dit artikel van de NRC tegen: Tien tips om zuiniger te koken. Ik denk niet dat dit het grote verschil gaat maken, maar: alle beetjes helpen.
Hieronder een iets andere strategie om niet zozeer energie te besparen, maar met hetzelfde energiegebruik toch (hopelijk?) minder CO₂-uitstoot te genereren: laad je spullen op als de zon hoog boven de panelen staat!
Wat betreft het elektrisch koken: een paar jaar geleden heb ik een losse één-pits inductie-kookplaat aangeschaft voor 60 euro. En het kan nog goedkoper. Werkt heel goed, en een groot voordeel is dat-ie goed een constante temperatuur kan vasthouden. (Alleen vaak net een wat andere vaste temperatuur dan die je instelt.) Gaat gewoon in een stopcontact en gebruikt helemaal niet veel stroom. Nadelen zijn vooral dat zo'n losse plaat normaal niet onder de afzuigkap staat, en dat er een fan in zit die nogal wat herrie maakt.
Maar afgezien van een detail hier en daar (zoals een nieuwe stroomkabel naar je keuken voor een 4-pits plaat) is koken op inductie echt geweldig. Efficiënt dus, en veel minder gevaarlijk: met veel moeite loop je misschien nog een blaar op, maar nul procent kans dat je huis afbrandt. En veel makkelijker schoon te houden dan een gasstel of een keramische kookplaat die alles wat je morst vastbrandt aan de glasplaat. En in tegenstelling tot keramisch heeft het omhoog/omlaag draaien direct effect.
Maar over dat opladen.
Op deze grijze donderdagmiddag was de benuttingsgraad van zonnepanelen maar zo'n 15% toen om 13.40 u de zon op z'n hoogst stond. Bij beter weer leveren de Nederlandse zonnepanelen al gauw 8 of meer gigawatt op, meer dan de helft dus van de zo'n 14 gigawatt die we met z'n allen gebruiken overdag. Nog wat meer panelen en/of een stevig windje, en er is midden op de dag meer stroom dan we nodig hebben. In Duitsland hebben ze daar al meer ervaring mee, en wordt de stroomprijs regelmatig negatief omdat er meer aanbod dan vraag is.
Dus: zo veel mogelijk van je stroomverbruik naar tussen 12 en 15 u verplaatsen. Dat is dus een goed moment om de was te doen of de vaatwasser te laten draaien. (Zeker in het weekeinde wanneer het de hele dag daltarief is.) Maar afgezien daarvan is maar weinig van ons elektriciteitsverbruik makkelijk te verplaatsen qua tijd.
Op één ding na: batterijen opladen.
Ik heb een stopcontact naast de bank waarin allerlei opladers geprikt zijn. Wel zo handig als je een laptop, iPad, telefoon, koptelefoon of gewoon losse batterijen wilt opladen. Wat ik nu toegevoegd heb is een schakelklok waardoor al die laders alleen tussen ruwweg 12 en 15 uur aan staan. Eerste voordeeltje is dat ze de overige 21 uur van de dag dus ook geen sluipverbruik kunnen veroorzaken.
Maar het hoofddoel is dat al mijn apparaten met batterijen nu van de overdaad aan stroom op zonnige middagen gebruik maken, en dus niet op hoeven te laden op momenten dat er geen 8 gigawatt aan zonnestroom het net in stroomt en de gas- en/of kolencentrales hun broeikasgassen aan het uitstoten zijn. Weliswaar gaat het hierbij maar om twee of drie kilowattuur per maand, want zoveel stroom trekken al deze apparaten niet, maar, zoals gezegd: alle beetjes helpen.
door Iljitsch van Beijnum.