Hobbyscoop Beeldkrant 250, woe 20 sep '89

JUBILEUM

Voor u ligt de 250-ste Beeldkrant, een jubileumnummer! Het is alweer bijna vier jaar geleden dat de eerste Basicode Beeldkrant in Hobbyscoop werd uitgezonden (op 5 december 1985). Sindsdien is dit elektronisch berichten- medium een vast onderdeel van ons programma geworden. En terecht, want de Beeldkrant wordt door vele Hobbyscoop luisteraars gelezen... en gewaardeerd!

WEDSTRIJD

Om deze nieuwe mijlpaal in het bestaan van de Beeldkrant te vieren, schrijven we een opstel- wedstrijd uit. Wij verzoeken u ons een grappig of serieus voorval te beschrijven waarbij Hobbyscoop een rol speelt. Het verhaaltje of de anecdote mag 1 of maximaal 2 kantjes A4 beslaan. De meest originele verhalen worden door ons beloond met een zeer fraai ontworpen, hangende telefoon plus geheugens, een pennenset met inscriptie, boeken- of platenbonnen naar wens.

Maak onze jubileum wedstrijd een succ>. Op een of andere manier zullen we uw verhaal of anecdote publiceren. Komen er veel reacties dan kunnen we ze mogelijk bundelen. Liefst hebben we uw reacties als vanouds naar Postbus 1200, 1200 BE in Hilversum. Graag ontvangen we uw inzending VOOR 15 oktober a.s.

NIEUW: BEELDKRANT COLUMN

We hebben de afgelopen vier jaar diverse nieuwtjes in de Beeldkrant geintroduceerd, zoals bv. overzichten van frequenties voor zend- en luisteramateurs, mini-cursussen, non-commerciele advertenties, en natuurlijk de landelijke actuele computer-agenda. Om deze elektronische krant nog completer te maken, voegen we daar nu opnieuw iets aan toe: een heuse COLUMN! We hebben Thijs Timmerman, student informatica te Delft, communicatie deskundige en verwoed snuffelaar in Fido- databanken, bereid gevonden om wekelijks een stukje te schrijven voor de Beeldkrant. Thijs heeft 'Delfts Blauw' als naam voor zijn column gekozen. We wensen hem veel inspiratie en u veel leesplezier toe!

DELFTS BLAUW

De telefoon moest weer eens worden omgebouwd. Het betreft een apparaat dat kan werken volgens zowel Impuls Druktoets Keuze als Toon Druktoets Keuze. Iedereen heeft het echter altijd over pulsjes en toontjes. Het woord 'toonpuls' leidt in dit opzicht tot verwarring.

Mijn telefoon beschikt echter niet over een schakelaartje waarmee je dat eenvoudig kunt omzetten. Toen ik het beestje dan ook kocht, stond deze op puls en was zo op elke centrale te gebruiken. Na nog geen dag begon dat al te vervelen en werd het ding opengeschroefd. Het aansluitpunt voor de optionele schakelaars werd gevonden en de zaak werd omgelegd. Leve het Dual Tone Multi Frequency systeem en vooral de toepassing daarvan in het Toon Druktoets Keuze systeem.

Het uberhaupt aangesloten zijn op een semi-electronische centrale realiseer je je immers pas als je ineens op een mechanische centrale bent aangewezen. Het moeten wachten na het opnemen van de hoorn op de voorkiezer (VK) totdat deze een vrije uitgang heeft gevonden en zo het kiezen kan aanvangen. Of de irritante schakelklikken na het kiezen van een cijfer. Het zweven van kiestonen of het helemaal afwezig zijn van signalering. Terwijl complete regio's zijn gedigitaliseerd en het interlokale verkeer binnen die regio's over glasvezel loopt (waarbij centrales i.v.m. opvang storingen/ voorkoming overbelasting vaak meervoudig benaderbaar zijn), wordt het verkeer in hele stedelijke gebieden afgewikkeld door mechanische centrales met al hun nukken en eigenaardigheden.

Er wordt echter naar gestreefd om in 1995 alle mechanische centrales buiten werking gesteld te hebben. Het hele net zal dan minimaal semi-electrisch zijn. Landelijk volledig stil telefoneren zal dan een feit zijn. De bel rinkelt al nog voordat de toets van het laatste cijfer van het telefoonnummer is losgelaten. Even nadenken over wat er eigenlijk gezegd moet worden als er wordt opgenomen is er niet meer bij, er kan elk moment worden opgenomen. Misschien wel door een Warffums ISDN-toestel...
Thijs [WOEF] Timmerman.

RUIMTE-STATION MIR

Op 5 september om 2138 UTC is SOYUZ-TM 8 gelanceerd vanaf Baykonoer met aan boord de twee Russische kosmonauten Aleksandr Viktorenko (42 jaar) en Aleksandr Serebrov (45 jaar). Op 7 september 2225 UTC werd de SOYUZ aangekoppeld aan de koppelpoort van KVANT. Omdat de automatische koppeling niet goed verliep moesten de laatste meters van de koppelmanoeuvre met de hand worden uitgevoerd.

Op 16 oktober moet de nieuwe module D worden gelanceerd met een PROTON-raket vanaf Baykonoer. Na een autonome vlucht van een week moet deze 12,5 meter lange module aan MIR aangekoppeld worden. Deze module moet het uitvoeren van ruimtewandelingen (EVA's) vergemakkelijken. Aleksandr Serebrov wil tijdens zijn verblijf in de ruimte vijf ruimtewandelingen maken met behulp van de nieuwe ruimtescooter SPK, ook wel ORLAN genoemd, dat is Russisch voor 'zeearend'.

Op 27 oktober 1989 zal het ruimtevrachtschip Progress-M2 worden gelaceerd. Twee dagen later zal de koppeling aan de KVANT plaats vinden (aan achterzijde MIR-station).

Op 28 januari 1990 zal de Soyuz-TM8 capsule worden teruggezet van de voorzijde van MIR naar KVANT. (De Progress-M2 is dan alweer losgekoppeld). Op 30 januari 1990 zal nl. de tweede nieuwe module T worden gelanceerd. Deze zal op 6 februari aan de voorzijde van MIR aankpelen. In deze module zullen materiaal- proeven worden uitgevoerd. Men wil daarin halfgeleiders en ook supergeleidende materialen produceren. Met de toevoeging van de twee nieuwe modules wordt de massa van het ruimtestation opgevoerd van 34 naar 70 ton.

Tot slot van dit overzicht vermelden we alvast dat op 11 feb. de Soyuz-TM9 zal worden gelanceerd, met de aflossers voor de huidige bemanning, die op 19 feb. naar aarde zal terugkeren met de Soyuz-TM8.

Eind september is MIR een week lang weer goed zichtbaar in de eerste uren na zonsondergang tijdens hoge passages over Nederland van west naar oost. Het radioverkeer van MIR is te beluisteren op 143,625 MHz. (Met dank aan Nico Janssen en Chris van den Berg)

OLYMPUS 1

Olympus 1, de communicatie satelliet die gebouwd werd door een consortium van ruimtevaart instituten, heeft een aantal tests ondergaan die onlangs succesvol werden afgerond. De tests werden afgenomen nadat de satelliet zijn geostationaire positie op 19 graden Westerlengte had bereikt. Tot eind oktober zullen er nog diverse tests uitgevoerd moeten worden voordat de satelliet wordt vrijgegeven voor gebruik.

Olympus 1 staat onder controle van ESA's European Space Operations Centre in Darmstadt, Duitsland. Zodra de satelliet in gebruik is genomen, zal de controle worden overgenomen door ESA's grondstation in Fucino, Italie.

De satelliet werd gelanceerd op 11 juli j.l. vanuit Kourou, Frans Guyana, en woog 2.612 kg. De satelliet werd voor ESA gebouwd om een groot satellietcommunicatie platform te demonstreren. Het gebruik van allerlei satelliet services en technieken krijgt hierdoor een extra stimulans.

MINDER VERKEER DOOR TELECOMMUNICATIE

Het toenemend gebruik van telecommunicatie leidt in de toekomst tot minder gereden kilometers. Vooral in de periode na 2000 is het effect van telecommunicatie op verkeer en vervoer van betekenis. De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) komt tot deze conclusie in een zojuist verschenen rapport, dat is opgestel Rn opdracht van NOVEM, Nederlandse Maatschappij voor Energie en Milieu B.V.

TOEKOMST-SCENARIO'S

TNO onderzocht niet alleen de invloed van teleommunicatie op verkeer en vervoer, maar oo de gevolgen daarvan voor energie en milieu. Uitgaande van drie scenario's heeft de onderzoeksgroep de effecten van telecommunicatie berekend in de jaren 2000 en 2025. Door onder andere teleshopping, thuiswerken en het thuis volgen van onderwijs, neemt het verkeer en vervoer in 2025 af met maximaal 15%. Anderzijds leidt telecommunicatie indirect tot een toename van het aantal afgelegde kilometers. Vooral in hun vrije tijd zullen mensen geneigd zijn zich vaker en over grotere afstanden te verplaatsen. Per saldo zal het aantal afgelegde kilometers echter met 5% afnemen.

MINDER WOONWERKVERKEER

De afname van de mobiliteit heeft vooral betrekking op het woonwerk verkeer. Aangezien dit verkeer met name in de spitsuren op de weg is, kan een vermindering gunstige gevolgen hebben voor files, luchtverontreiniging en geluidshinder. Het overheidsbeleid zou zich volgens de onderzoekers moeten richten op het stimuleren van deze effecten. Daarentegen zou de toename van de mobiliteit buiten de spits moeten worden afgeremd. Om na te gaan ho dit moet gebeuren, is er verder onderzoek nodig.

GUNSTIGE GEVOLGEN VOOR HET MILIEU

De vermindering van verkeer en vervoer heeft ook gunstige gevolgen voor het energieverbruik en het milieu. De TNO-onderzoekers verwachten in 2025 per saldo een energiebesparing van 3 tot 6% en een afname van schadelijke emissies met 5 tot 10%. Telecommunicatie zorgt dan bovendien voor een spreiding in de tijd van emissies, wat bv. voor de b>hrijding van stankoverlast spitsuren van belang is.

Hoewel de genoemde percentages geenszins verwaarloosbaar zijn, is het effect van telecommunicatie in deze toch beperkt. Andere factoren, zoals de mate van economische groei en de aard van de technologische ontwikkelingen, hebben een grotere invloed.

MAANDAG-UITZENDING VERVROEGD

Met ingang van 1 oktober 1989 is de zendtijd- indeling van de middengolf- zender Radio 5 enigszins veranderd. Hierdoor zal vanaf oktober de computer- bijlage van Hobbyscoop op de maandagavond 35 minuten naar voren worden verplaatst: we zijn dan te beluisteren van 21.00 uur tot 21.30 uur. Dit betekent dus tevens dat we 5 minuten zendtijd erbij krijgen!

Radio 5 is te ontvangen op 1008 kHz (Flevoland) en 891 kHz (steunzender Hulsberg). Deze laatste frequentie is vooral belangrijk voor luisteraars in Zuid-Limburg en Noordoost- Belgie.

De nieuwe zendtijd geldt voor de periode van 1 oktober 1989 t/m 31 december 1989. Daarna zal er waarschijnlijk opnieuw het een en ander gaan veranderen voor Hobbyscoop. Dus: blijf luisteren, we houden u op de hoogte!

AGENDA SEPTEMBER

Deze agenda bevat vooral veel actuele gegevens. Voor een compleet overzicht van alle computer bijeenkomsten verwijzen wij naar de Nieuwsbrief van de landelijke Hobby Computer Club (HCC), Postbus 149, 3990 DC Houten.


23 CC Rijnmond Vlaardingen 10:00 u
      Meerkoetstraat 1 (open dag)
23 GGPC Groningen 10:45-11:15 u
      Kantine Philips Europaweg 8
23 Sinclair GG Groningen 14:00 u
      'Denksport' Oliemuldersweg 43
23 MSX/CUC Mechelen (Belgie)
      'Tivoli' Antwerpsesteenweg
23 MSX/ C CC Groningen
      'Sonde', Zonnelaan 30
26 PTC Haarlem 19:00-22:00 u
      Scholengem. Verspronckweg 150
26 MSX GG West-Brabant 19:30 u
      Nieuwe Markt 88 Roosendaal
28 CC Rijnmond Vlaardingen 19:30 u
      'Heipaal' Meerkoetstraat 1
30 VCGN Rijswijk VLOOIENMARKT
      Lodewijk Makeblijde College
30 MS(X)-DOS GG Groningen 11:30@u
      Isebrantsheerd 97 (Beyum)

30000 rem copyright nos hilversum